Weet je wel waarom je verliefd bent op iemand?

Gepubliceerd op 11 november 2018 16:21

Als je verliefd bent op iemand en er wordt je gevraagd waarom, dan zul je allerlei redenen noemen: Die persoon is knap, grappig, attent, aardig, zorgzaam enzovoort. Het antwoord zal zeer plausibel zijn, maar is in feite een 'redenering achteraf' van je bewustzijn. Onbewust zal de reden heel anders (kunnen) zijn.  Ik kwam in 'Het slimme onbewuste' van Ap Dijksterhuis een erg leuk onderzoek tegen, die mij toch wel even achter mijn oren deed krabben:

Dijksterhuis beschrijft een onderzoek van de Amerikaanse onderzoekers Donald Dutton en Art Aron. Zij gingen naar een nationaal park met een zeer aantrekkelijke vrouwelijke medewerker. Zij sprak mannen aan in het park met de vraag of ze voor haar een vragenlijst wilden invullen en ze gaf die mannen dan ook haar telefoonnummer.  

Ze stelde zich op bij een 150 meter lange hangbrug die over een diep ravijn hing. De brug was gemaakt van hout en touwen, en bewoog in de wind. Het oversteken van die brug was een enigszins griezelige en spannende ervaring.  Een eerste groep van de mannen werd benaderd, direct nadat zij de brug hadden overgestoken. Deze mannen waren nog enorm gespannen. Hun hartslag was hoog, hun spieren waren stijf en het klamme zweet stond nog in hun handen. 

Een tweede groep mannen werd pas later benaderd, nadat ze op een bankje hadden kunnen bijkomen van de overtocht en van het uitzicht hadden genoten. 

De onderzoekers wilden weten in hoeverre de mannen zich aangetrokken zouden voelen tot de mooie vrouw en deden dit door te kijken hoeveel mannen de vrouw later belden om een afspraakje te maken. 

Wat bleek: van de tweede groep benaderden 30% de vrouw, maar van de eerste groep maar liefst 65%.

De verhoogde hartslag en het rare gevoel in hun buik werd door deze mannen geïnterpreteerd als opwinding, veroorzaakt door de mooie vrouw. Ze voelden zich een beetje verliefd!

En waarom ben jij verliefd?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.